HRV ENG DEU ITA

Prirodna kozmetika obogaćena dragocjenim kapljicama zlatnog ulja smilja pretočenih u anti-age kremu i serum te S.O.S. balzam za osjetljivu kožu.

Smilje (Immortelle)

Sredozemno smilje, lat. Helichrysum italicum, aromatična je biljka koja prevladava u mediteranskim krajevima, posebno na sunčanim kamenjarima. Raste u obliku polugrma visine od 30 - 60 cm, uskih listića i žutih cvjetova te posebno ugodnog, slojevitog, vrlo intenzivnog parfemskog mirisa.  Svojim zlatno žutim cvjetovima smilje odolijeva suši i visokim ljetnim temperaturama te stoga ne čudi kako latinski naziv za smilje - helichrysum italicum - u prijevodu s grčkog znači zlatno sunce (helios - sunce; chrysos - zlato).
Poznato je i kao „biljka koja nikad ne vene“ jer svježe ubran buket smilja jako dugo zadržava svoj izgled te zato često nosi epitete „immortalis“ ili „immortelle“, što znači „besmrtan“ ili „vječan“.
Francuski naziv za smilje glasi Immortelle, a engleski Everlasting. U narodu se koriste nazivi magriž, cmilje, cmilj, zlatnocvita trava ... 
Već od davnina stari Grci poznavali su i cijenili nebrojene blagodati smilja - biljke jednostavnih, kao sunce zlatnih, besmrtnih cvjetova i divnog, aromatično-parfemskog mirisa. Prema grčkim mitovima Apolon, grčki bog, nosio je vijenac od smilja, cvijeta koji nikad ne vene, kako bi podsjetio ljude na svoju besmrtnost. I lijepa Nausikaja, kći feačanskog kralja, prema legendi, koristila je ulje od smilja za ljepotu i blistavost kože. Iako su to samo legende, o tradicionalnom korištenju smilja postoje mnogobrojni zapisi koji sežu iz daleke prošlosti. 

Danas su mnoga istraživanja potvrdila da Immortelle „cvijet koji nikad ne vene“ zaslužuje visoko mjesto kako u aromaterapiji tako i u kozmetičkoj industriji.
- Sinteza kolagena,
- snažno antioksidacijsko djelovanje,
- smanjenje sitnih linija i bora
- poboljšani tonus i elastičnost kože
- smanjenje sitnih nepravilnosti
- ujednačen i blistav ten
karakteristike su zbog kojih je smilje visoko cijenjeno u kozmetičkoj industriji. 

Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja pa je za kilogram ulja potrebno oko tone svježe biljke.
Mora se destilirati u roku od 24 sata nakon branja. Varijeteti bogati italodionima (najefikasniji poznati spojevi koji pomažu apsorpciji hematoma, a također i iznimno djelotvorno utječu na regeneraciju tkiva) smatraju se najprihvatljivijima za terapeutsku upotrebu.
Zahvaljujući svom sastavu, eterično ulje smilja djeluje snažno protuupalno i antioksidativno.

Eterično ulje nalazimo u aromaterapijskim i kozmetičkim formulacijama za:

- bore 
- hiperpigmentacije 
- akne
- proširene, upaljene vene, popucale kapilare
- ožiljke, keloide, strije
- atopijski dermatitis, psorijazu
- hematome (modrice) i ozljede

te sva ostala stanja kada je na kožu potrebno djelovati protuupalno i regenerativno.

Zaštitna uloga smilja na kožu:

- snažno djeluje protiv slobodnih radikala
- značajno utječe na proizvodnju kolagena
- poboljšava mikro cirkulaciju i detoksikaciju kože
- antiseptički i pročišćavajuće djeluje na kožu
- potiče promnene u tkivu.

Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje te druge nepravilnosti na koži, čak i kod žena u zrelijoj dobi, potvrdila su mnoga stručna istraživanja.

Poseban je naglasak stavljen na blistavost koju smilje daruje koži.